PlayStation 4 Pro review

Het is toch wel een klein beetje wennen. Wat is wennen? Nou, dat makers van gameconsoles een ouder model Playstation voorzien van een upgrade… Want normaal gesproken gaan er enkele jaren overheen voordat een console vervangen wordt voor een gloednieuw model.

En een dergelijk model wordt vervolgens met veel bombarie gelanceerd. Naast een nieuwe architectuur, zijn de specificaties dé reden waarom gamers hun oude Playstation inruilen voor een nieuw exemplaar.

PlayStation 4 Pro is in alles beter dan de PS4

Met die traditie werd dit jaar ineens gebroken, zowel door Microsoft als door Sony. De Amerikanen kwamen met de mooi vormgegeven Xbox One S, die vooral kleiner is dan het origineel en in de vorm van hdr-ondersteuning ook een kleine grafische verbetering in huis heeft. Sony pakt grootser uit.

De PlayStation 4 Pro is niet kleiner dan zijn voorganger. Integendeel zelfs; hij is groter dan de oorspronkelijke PS4 en ruim groter dan de PS4 Slim. Daar moet iets tegenover staan, zeker omdat de Pro ruim honderd euro duurder is dan de Slim en de oorspronkelijke PS4.

Iets duurder maar ook vele malen krachtiger

playstation 4 proDie hogere prijs heeft uiteraard een reden. De Pro is een stuk krachtiger dan de twee voorgaande modellen. Om het geheel compatibel te houden, is het aantal cores van de cpu gelijk gebleven. De snelheid van de cores is echter flink opgevoerd: van 1,6 GHz in de oude versies tot 2,13 GHz in de Pro – een winst van ruim 30 procent. En dat is niet alles.

Misschien wel belangrijker is dat het grafische gedeelte van de chip flink is opgewaardeerd. De originele PS4 heeft 18 compute units die draaien op 800 MHz, de PS4 Pro heeft 36 units, draaiend op 911 MHz. De upgrade zorgt voor flink wat extra rekenkracht. De Pro haalt 4,2 teraflops, een ruime verdubbeling ten opzichte van de voorgaande versies.

Meer RAM en tevens snellere laadtijden

Er is nog meer verbetering te melden. De PS4 Pro heeft 1 GB extra RAM gekregen. Dat is DDR3-RAM en niet het snellere GDDR5-RAM waar de PS4 al 8 GB van aan boord heeft. Toch is het een zeer welkome aanvulling, want het extra geheugen kan worden ingezet voor processen die op de achtergrond draaien, zoals Netflix en Spotify. Dat wil zeggen dat een deel van het GDDR5-geheugen vrijkomt voor het spelen van games.

Dat gaat niet op voor alle capaciteit, want 512 MB komt beschikbaar voor ontwikkelaars. Dat maakt dat op de Pro 5,5 GB beschikbaar is, terwijl op de originele PS4 en de Slim 5 GB door games kan worden aangesproken. Dat is steeds nog niet alles. De snelheid van het GDDR5-geheugen is verhoogd van 5,5 GHz naar 6,8 GHz.

Het resulteert in een bandbreedte van 218 GB/s, een winst van ruim 20 procent.

De console is een flinke verbetering

Ondanks de wijzigingen heeft de architectuur dus dezelfde basis als de twee vorige edities van de PS4, wat wil zeggen dat de Pro er volledig compatibel mee is. Alle games die voor de PS4 en de Slim zijn gemaakt, kun je ook op de Pro spelen. Sony heeft toegezegd dat het deze compatibiliteit vast wil houden en dat ook het omgekeerde zal blijven gelden. In theorie kunnen ontwikkelaars makkelijk games maken die wel op de Pro en niet op zijn voorgangers draaien. Dat is echter niet de bedoeling.

Nieuwste versie van WiFi en Bluetooth

Daarmee zijn de opvallendste veranderingen de revue gepasseerd, de veranderingen dus die voor gamers de meeste impact hebben. Er zijn nog andere aanpassingen doorgevoerd. Zo is HDMI-uit opgewaardeerd naar versie 2.0b, die beveiligd is met HDCP 2.2 zodat ook 4k-materiaal voortaan op slot gegooid kan worden.

Wifi maakt nu gebruik van 802.11ac, met ondersteuning voor de 5GHz-band, en bluetooth is opgevoerd tot versie 4.0. Bovendien heeft de Pro weer een optische audio-uitgang, een functie die de oorspronkelijke versie wel heeft, maar de Slim moet missen.

Volg en like ons even:
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me