Playstation geschiedenis

witte playstation kopen

De eerste PlayStation verscheen in 1995. Vandaag de dag, 20 jaar later, is de PlayStation de meest succesvolle gameconsole ooit gemaakt. Geen enkele gameconsole kan zich op welke voor manier dan maar ook meten met de PS4. Wat heeft de gameconsole van Sony zo populair gemaakt en wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten?

Revolutionaire gameconsole

witte PS

Toen de eerste PlayStation in september 1995 in Europa verscheen was het direct de best verkochte gameconsole ooit. De PS1 kon namelijk iets wat geen enkele andere gameconsole kon, CD’s afspelen. Men kon maar liefst 700 MB aan data kwijt op een enkele CD. Vandaag de dag is dat natuurlijk niets, maar 20 jaar geleden was 700 MB genoeg voor ‘complexe’ 3D games. Voordat Sony de PlayStation in Europa en de VS op de markt bracht, had het bedrijf de gameconsole eerst in Japan gelanceerd.

In Japans was de PS een mega succes, Sony wist dat ze een gouden formule in handen hadden. Het bedrijf begon met gerichte marketing campagnes en introduceerde de PlayStation eerst in de VS. Al snel volgde Europa en al daarna veroverde de PlayStation de hele wereld.

Nintendo wist niet waar ze het moesten zoeken. De Nintendo 64 had een marktaandeel van minder dan 23% terwijl de PS razendsnel een marktaandeel van meer dan 70% wist te bemachtigen. Sony speelde verder in op het verlies met prijsverlagingen en produceerde de gameconsole op zeer grote schaal. De standaard kleur was grijs, maar al snel kwam er een witte PlayStation uit, een blauwe, roze, groene, grijze en vele andere kleuren volgden.

PlayStation is geschiedenis

De PlayStation werd wereldwijd een begrip, bijna iedereen had een PS in huis en kende de slogan “Do not underestimate the power of PlayStation“. De slogan ‘Onderschat de kracht van PlayStation niet‘ bleek meer dan gewoon een slogan te zijn.

Sinds de eerste PlayStation is verkocht in Japan zijn minimaal 364.450.000 eenheden verkocht, uitgaande van de PS1 tot de huidige PS4 pro.

De PS2 was een waardige opvolger

playstation 2 wit

De PS2 kwam in het jaar 2000 uit en was een vernieuwende gameconsole, nog veel vernieuwender dan zijn voorganger. Waarom? De eerste PS beschikte over een CD tray en kon CD’s afspelen. De PS2 was in staat om Dual Layer DVD’s van 9 GB af te spelen. Het werd dus mogelijk om grote en voor die tijd zeer complexe games te spelen.

Dankzij een ethernet modem konden gamers online multiplayer games spelen. De PS2 werd al snel een nog groter succes dan zijn voorganger. In tegenstelling tot zijn voorganger was de PS2 niet grijs maar mat zwart.

Er verscheen al snel een witte PS2 gevolgd door alle kleuren van de regenboog. Ook de game controller, de DualShock, was niet langer grijs maar zwart maar mettertijd kwam ook deze uit in vele verschillende kleuren.

Sony maakte een fout en was een jaar te laat

ps3 wit

Het was de wereld niet ontgaan hoe succesvol de gameconsole van Sony was.
Microsoft had de Xbox eind 2001 in de VS gelanceerd en in maart 2002 in Europa.
De Xbox was bij bepaalde gamers erg geliefd en wist redelijk goed te concurreren met de PS2.

playstation xbox

Microsoft zat niet stil en werkte hard aan een goede opvolger van de Xbox, de Xbox360. Eind 2005, een ruime maand voor de feestdagen, bracht Microsoft de Xbox 360 uit in de VS en Europa. Sony had de PS3 nog niet eens aangekondigd en had dus geen direct antwoordt op de Xbox360.

Pas eind 2006, een jaar na de lancering van de Xbox360 kwam Sony met de PlayStation 3. Dankzij de lancering vlak voor de feestdagen werd de PS3 direct een succes.

Sony bracht de PlayStation 3 direct uit in alle mogelijke kleuren, er was dus ook direct een witte PlayStation. De PS3 moest direct concurreren met de Xbox360, die een groot deel van de gameconsole markt had ingenomen.

De PlayStation 4 is doorslaggevend

witte playstation4

De PS4 is doorslaggevend. Microsoft heeft de Xbox One op de markt gebracht en deze moet concurreren met de PS4. Volgens onderzoek zullen de verkoopcijfers van Sony’s gameconsole in 2018 40% hoger zijn dan de Xbox One.

Gezien de nieuwe technologieën waar Sony aan werkt om de PlayStation 5 nog beter te maken dan zijn voorgangers zou dit percentage nog hoger kunnen uitvallen.

Sony heeft ook flink ingezet op de PS VR, een virtuele headset die speciaal ontwikkeld wordt voor de PS4. Het is zeer aannemelijk dat de komst van een virtuele headset de hele gameconsole markt weer totaal overhoop gooit. Mogelijk wint Sony de slag dit keer definitief.

Inhoudsopgave

Sluit je aan bij de 11.995 PlayStation 5-liefhebbers.

Blijf op de hoogte van het
laatste playstation nieuws

Blijf altijd up-to-date

Lees hier de nieuwste artikelen

Assassin’s Creed Mirage Review

“Assassin’s Creed Mirage” is het nieuwste spel van de reeks van Ubisoft, Assassin’s Creed. Het […]

Sluit je aan bij onze grote community van 55.000 volgers op facebook en 2.251 volgers op X.

Disclaimer

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Hiermee ontvangen we commissie als jij een aankoop via een link op onze website doet. Als consument merk jij hier niets van: je betaalt gewoon de prijs die je normaal ook zou betalen.

Onderdeel van:
Bureau Bijma