Playstation 5 release datum

Wanneer komt de PS5 uit? En wanneer is de PS5 release datum? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt door PlayStation-fans.

LAATSTE UPDATE: BEKIJK HIER de laatste PS5 voorraad updates!

Er is eindelijk enige duidelijkheid over de PS5 release datum. Sony heeft enig inzicht gegeven over wanneer de PlayStation 5 uitkomt. Verwacht wordt dat de release datum in november 2020 zal liggen. Mogelijk 20 november 2020.

PS5 release datum


PS5 release datum: november 2020?

Wanneer is de PS5 release datum? Zoals je misschien al gehoord hebt zou de PS5 ergens in 2020 uitkomen. Waarschijnlijk ligt de PlayStation 5 release datum in november 2020. De exacte dag van de PS5 release is nog niet bekend gemaakt. Althans dat gerucht ging op het internet. Enige tijd geleden gaf Tsuyoshi Kodera, hoofd van de Sony Playstation tak een interview. Tijdens dat interview kwam naar voren dat de Playstation 5 release datum ergens in 2021 of later zal plaatshebben.

Aangezien het nu 2018 is, kunnen we er vanuit gaan dat er de komende tweeënhalf jaar geen nieuwe Playstation zal uitkomen. Uit het interview bleek ook dat Sony op zijn gemak alle mogelijkheden aan het verkennen is. Er is nog helemaal niets bekend over de PS5. Niet over de hardware, de software en al helemaal niet over de uiteindelijke prijs en releasedatum in Nederland.

PlayStation 5 release datum - Ziet hij er zo uit?

Wanneer komt de PS5 uit?

Toen de PS4 slim uitkwam in 2016 waren veel mensen in de veronderstelling dat het wel even zou duren voordat er een opvolger zou zijn. Niet veel later, ook in 2016, kwam de PS4 Pro uit. Het was niet zozeer een opvolger maar wel een grote upgrade. De PS4 Pro beschikt immers over betere hardware dan de slim versie en speelt UltraHD games en video’s zonder problemen af. Met name voor gamers die graag UltraHD games spelen en over een Ultra HD TV beschikken is de PS5 Pro een fantastische upgrade.

Veel mensen hebben geen Ultra HD TV, hebben het budget niet om die te kopen. Ze kiezen dus voor de PS4 Slim, aangezien die ook alle games afspeelt en toch zo’n 140 euro goedkoper is.

Ondanks de betere hardware kan de PS4 Pro niet gezien worden als een PS5. Daarvoor moeten we wachten tot het 2021 is en het is zeer aannemelijk dat de release dan tijdens de feestdagen plaats heeft.

PlayStation 5 controller voor de release

Eigenlijk is de PS5 release datum snel

Misschien vraag je je af waarom Sony niet sneller een console op de markt brengt. Het lijkt erop dat ze niet zomaar een halve upgrade op de markt willen brengen maar een vernieuwd product. Een gamer betaald immers een bedrag van honderden euro’s voor een Playstation.

Als een jaar later de opvolger wordt gelanceerd, voelen ze zich bekocht. Al helemaal als games voor die opvolger niet compatible zijn met een “ouder” model. Sony besteed veel tijd aan onderzoek voordat ze überhaupt beginnen aan een nieuwe console. Nog nooit, zijn ontwikkelingen op gebied van consumentenelektronica zo snel gegaan.

Als de PS5 uitkomt, zal deze waarschijnlijk niet beschikken over een kwantumprocessor maar mogelijk wel over hardware die nu nog niet eens bestaat. Wachten op de release van de PS5 is zo erg nog niet.

Bron: Techradar.

Wanneer is de PS5 release in Nederland?

Het logo van Sony

Het wordt zo onderhand het best bewaarde geheim… Wanneer is de PlayStation 5 release?

Want nog steeds houdt producent Sony de kaken op elkaar en is geen enkel signaal afgegeven dat duidt op welke datum dan ook. Sony houdt het bij Holiday 2020, en dat kan in de maanden oktober, november en december zijn.

Met wat boerenverstand kan iedereen echter aanvoelen dat de PS5 release plaats zal vinden voor de feestdagen. Want zo kan Sony echt het maximale uit de release halen. Sinterklaas en de Kerstman moeten dus in de gelegenheid gesteld worden om voldoende van de PS5 in te slaan. Voor wie zoet is geweest is dat iets heel lekkers.

Nog niets bekend over de PS5 releasedatum

Behalve de PS5 release en de datum is er ook nog steeds geen enkele duidelijkheid over wat nou precies de prijs is van de nieuwe PS5. Verwacht wordt een prijs van rond de 400-500 euro. Maar dat blijft gissen.

Wat betreft de mogelijkheden die de nieuwe PS5 zal bieden komt wel steeds meer naar buiten, zoals ook meer en meer bekend wordt welke games tijdens de PlayStation 5 release beschikbaar zijn. Behalve de nieuwe games zijn dan ook de games van PS4, want die speel je ook gewoon op de PS5.

Lancering op een zo gunstig mogelijk moment

Eerst maar eens de PlayStation 5 release. In april van dit jaar werd er niets over gezegd toen Sony de eerste keer iets losliet over de mogelijkheden van de PS5. Toen in juni de PS5 min of meer voorgesteld werd, werd eveneens niet ingegaan op de datum van release.

Sony houdt het bij Holiday 2020. Daar kun je alle kanten mee op en de verwachting is dat ergens in november of december het zal gaan gebeuren. Aanbieders zijn niet gek en proberen altijd hun producten op een zo gunstig mogelijk tijdstip te lanceren.

In dit geval betekent dit ruim voor de feestdagen, zodat met de aankoop van een PS5 nog snel menig kinderwens in vervulling zal gaan.

Wordt het dan echt 20 november?

Steeds vaker duikt de datum 20 november op. Dat heeft te maken met het feit dat op die dag al eerder eens een PlayStation is gepresenteerd. Bovendien is 20 november zelfs voor Sinterklaas nog haalbaar. Hij en zijn Pieten hebben dan nog voldoende tijd om voldoende PlayStations te kopen.

Over kopen gesproken en de releasedatum van de PlayStation 5; je doet er altijd verstandig aan om voor een preorder te gaan. Er gaan door Sony gevoede geruchten dat er bij de lancering minder PlayStations beschikbaar zijn om de simpele reden dat Sony zelf minder belangstelling verwacht in vergelijking met de release van de PS4.

De reden kan de prijs zijn die voor de PS5 gevraagd wordt.

Laten we het dus eerst maar op 20 november houden of beter: voor de feestdagen. Verzeker jezelf van de nieuwe PS5 door een preorder te plaatsen.

De release van de console valt mogelijk op 20 november 2020
De release van de console valt mogelijk op 20 november 2020.

Met smart wachten op de nieuwe PS5

Dat er met smart op de PlayStation 5 release gewacht wordt, moge dus duidelijk zijn. Op internet worden complete fora ingericht met als onderwerp over de PlayStation 5 release.

Onlangs was er groot nieuws en dacht men dat gigant Amazon ineens de prijzen van de PS5 bekend maakte en ook een releasedatum bij het product plaatste. Goed te weten is dat zo goed als alle aanbieders van de PS5 de productpagina’s al klaar hebben en dat alleen de prijs en de releasedatum nog ingevuld hoeven te worden. Amazon haalde de gegevens weer weg.

Sony reageerde niet op de suggestie die Amazon deed, want meer dan een hint kan het niet zijn. Wanneer wel de datum van de PlayStation 5 release bekend wordt gemaakt is nog steeds niet bekend.

Sony heeft ook nog wel even de tijd.

Gaat Microsoft stunten met de prijs?

In nauwe samenhang met de release van de PS5 staat de prijs die gevraagd wordt. Ook de prijs wordt door Sony voorlopig binnenskamers gehouden.

Dit zou te maken hebben met de concurrentiestrijd met Microsoft die gaande is. Microsoft zal ook ergens dit jaar de Series lanceren. Vroeger was dat voor Sony geen beletsel om snel informatie te delen. De Xbox was simpelweg veel duurder.

Nu is dat anders. De Xbox Series lijkt zelfs sterker dan de PS5 en er gaan geruchten dat Microsoft wil stunten met de prijs. Is dat het geval, dan zal Sony de prijs ook aanpassen, zo is de verwachting.

Er gaan zelfs geluiden dat om Microsoft af te schudden de PS5 dan maar met verlies te verkopen.

Gerekend wordt op een prijs van 399 euro

De prijs die steeds meer de ronde doet, is die van 399 euro die voor de All Digital editie van de PS5 gevraagd zou gaan worden. Bij deze uitvoering is geen ruimte gemaakt voor een diskdrive en download je de games rechtstreeks op je spelcomputer.

Verder zou de tweede variant van de PlayStation met nog wel een diskdrive voor Blu-ray 499 euro gaan kosten.

Voor een budgetmodel zoals bij de PS4 nog wel het geval was, is nu geen ruimte. De conclusie dat de PlayStation 5 release op 20 november plaats zal hebben en dat de All Digital versie 399 euro gaat kosten, is en blijft voorbarig.

Het is slechts gebaseerd op geruchten en zo houdt Sony de aandacht voor de nieuwe PS5 heel handig vast.

Plaats een pre order om teleurstelling te voorkomen

playstation 5 pre order

In alle gevallen is het overigens zeer verstandig om een pre order te doen. De verwachting is namelijk dat er bij de lancering minder PlayStations beschikbaar zullen zijn. Dat verwacht ook Sony zelf. Dit zou te maken hebben met het feit dat het beslist niet de goedkoopste console is.

Het zou eeuwig zonde zijn als je op je beurt moet wachten en niet al op 20 november over je PS5 kunt beschikken. Ook de lijst met beschikbare games die op de PS5 beschikbaar zijn, groeit met de dag.

Bovendien is welbekend dat je op de nieuwste PlayStations de games van PS4 kunt spelen en dat je ook tegen iemand met een PS4 kunt spelen.

Zelfs de heilige zwarte bak is niet meer

Met smart wachten ze op de PlayStation 5 release, omdat de goede berichten over deze spelcomputer continu blijven binnenkomen. En alle aanpassingen overziend kan gesteld worden dat er een nieuw tijdperk aan gaat breken voor PlayStation.

Want er is wel heel erg veel op de schop gegaan voor de PS5. Zelfs de heilige zwarte bak, want dat was de PS, is niet meer. Er is aandacht besteed aan het design en er wordt gewerkt in de kleuren zwart en wit met blauwe accenten. De PS5 komt in staande en in een liggende variant. Je hebt dus ook een uitvoering met en een uitvoering zonder diskdrive. Wat de spelers van de games voor de PlayStation 5 straks zeker aan zal spreken is wel de snelheid.

Bewezen is ondertussen dat de nieuwe PS5 negentien keer sneller laadt dan je gewend bent van de PS4. Heeft de PS4 nu acht tellen nodig om een spel te laden, dan doet de nieuwe PS5 dat in minder dan een seconde. Dat maakt dus nogal een verschil.

Je voelt de ondergrond als nooit tevoren

De controller van de PS5, de DualSense, heeft sterk verbeterde verlichting afgezet tegen de te felle verlichting van de PS4. Er zijn adaptive triggers toegevoegd, waardoor je echt weerstand gaat voelen zoals je straks ook veel beter voelt op welke ondergrond je speelt.

Ook op audio en op visueel vlak zijn enorme stappen gezet. De PS5 is echt van the next generation en vormt de standaard naar meer en de toekomst.

Op hogere temperatuur?

De nieuwe PS5 beschikt dus ook over een processor van de derde generatie en gebruikt de Ryzan serie van aanbieder AMD. De in de processor aanwezige chip heeft 8 cores en is een typisch product van de nieuwe 7nm Zen 2 microarchitectuur. Toch lijkt de grote concurrent, de Xbox Series dus, betere prestaties te kunnen leveren, zeker ook afgezet tegen het aantal GHz, respectievelijk 3,5 om 3,8.

Wel zou Sony een nieuwe techniek toepassen die het verschil in GHz zou verkleinen door op hoge temperatuur te werken.

De verwachting is dat je zeker zes jaar speelt op je nieuwe PS5 straks. Wat dat betreft is dus niets veranderd.

Met Ray tracing en veel betere beeldkwaliteit

Na de PlayStation 5 release merk je al snel dat je een ongeëvenaarde beeldkwaliteit voorgeschoteld krijgt. Dit heeft onder meer te maken met de toevoeging van Ray tracing bij de PS5. Dit zorgt voor een betere lichtinval. Deze techniek wordt verder uitsluitend gebruikt bij de betere films die in Hollywood geproduceerd worden.

De belichting is bijzonder realistisch nu, iets dat je nooit eerder zo gezien en ervaren hebt. Al deze toevoegingen moeten het spelen van de PS5 games nog een meeslepender geheel maken. En dat gaat lukken.

Extra aandacht voor de audio

SonyOok aan de audio is eindelijk eens aandacht besteed. Op technisch gebied lijkt audio er wat betreft gaming nogal eens bekaaid af te komen. Nu echter niet, In plaats van ellenlang geluid, en zeer monotoon, van bijvoorbeeld een regenbui, lijkt het wel alsof je nu elke afzonderlijke druppel kunt horen.

Bovendien merk je nu aan het geluid van welke kant je gevaar mag verwachten. Ook al zoiets bijzonders en iets wat een game een extra dimensie geeft. Het geluid hoor je nu letterlijk van alle kanten.

Wat Sony wel al heeft laten weten is dat er ook nu PlayStation 5 bundels aangeschaft kunnen worden. Behalve de PlayStation krijg je dan ook enkele games en een extra controller geleverd, en dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Headset overbodig door ingebouwde microfoon

Bij de PS5 is sprake van een ingebouwde hoofdtelefoon. Daardoor kun je straks voice chatten zonder gebruik te hoeven maken van een headset. De console ondersteunt 8K en bijzonder is wel dat er niet alleen sprake is van concurrentie tussen Sony en Microsoft, maar dat beide partijen zelfs samenwerken.

Mooi voorbeeld is wel de samenwerking die is ontstaan voor het cloud-systeem. In dat traject opereren ze hand in hand, mooi om te zien. De grote verschillen tussen Microsoft en Sony lijken toch al wat te verdwijnen. Je wist bijvoorbeeld dat een Xbox altijd duurder was.

Die grens lijkt nu ook meer en meer te vervangen, zoals de Xbox nu wat betreft de prestaties zelfs een voorsprong lijkt te nemen vergeleken met de PlayStation.

Er sijpelen steeds meer games door

Dan nog de games. Er sijpelen steeds meer games door die je straks na de PlayStation 5 release kunt spelen. Die lijst wordt groter en groter en bestaat uit onder meer GTA (vanaf 2021), Spider Man 2, Gran Turisimo, Restruction, Oddworld, Ghostwire, Solar Ash en 2K21.

Het kan overigens zomaar zijn dat je behalve de PS4 games ook games van de PS3 of PS2 kunt spelen. Want uit berichten vanuit Sony zou je voorzichtig deze conclusie kunnen trekken.

Afwachten dus tot de PlayStation 5 release datum onthulling. Dan weten we alles wat we met de PS5 kunnen.

Wachten op de PlayStation 5 release

Is het onzekerheid binnen Sony om niet sneller met informatie naar buiten te komen? Is de angst voorbijgestreefd te worden door de Xbox zo groot? Dat laatste is gezien de functionaliteiten echter totaal overbodig, want de PS5 is echt van ongekend hoog niveau.

Of is het niets meer dan marketing om zo steeds maar weer de discussies rondom het thema PlayStation 5 release aan te blijven zwengelen en dus ook de aandacht voor het product te houden. Sony is voorzichtig over de cijfers die het verwacht bij de introductie van de PS5, omdat het allemaal toch iets duurder geworden is.

Maar mag kwaliteit en sterke verbeteringen niet gewoon wat meer kosten?

Let maar op, de consument heeft het voor de PS5 over. Wat dat betreft zou iets meer zelfvertrouwen Sony wel sieren.


Release dates in het verleden

Wat waren de release data van eerdere versies van PlayStation? Bekijk hier de geschiedenis:

  • PlayStation1 : 1995
  • PlayStation 2: 2000
  • PlayStation 3: 2007
  • PlayStation 4: 2013
  • PlayStation 5: 2020
  • PlayStation 6: ?

Volgens de laatste geruchten kunnen we de PS5 verwachten op 20 november 2020. We wachten nog op een officiële bevestiging van Sony.