PS5 Prijs

Wat is de huidige PlayStation 5 prijs of PS5 prijs?

LAATSTE UPDATE: BEKIJK HIER de laatste PS5 prijzen en voorraad updates!

Het is alsof het een staatsgeheim was, de PlayStation 5 prijsHoeveel gaat de PS5 kosten? Niemand die het weet. Heel even leek Amazon met nieuws te komen toen ze kortgeleden ineens prijzen publiceerden bij de PS5.

Deze zijn echter niet bevestigd en zijn dus niets meer dan aannames van Amazon. Dat de PS5 duurder uit zal vallen dan de PS4, dat kan haast niet anders. Vanwege de hogere prijs zou Sony overigens ook minder PlayStations laten maken, althans in eerste instantie.

PS5 prijs

PlayStation 5 prijs: 399 of 499 euro?

Er doen veel verschillende berichten de ronde. Welke dicht bij de waarheid zijn en welke niet is voorlopig lastig te bepalen. Sony lijkt de PS5 prijs zelf niet eens te weten.

Zo wil het nadrukkelijk rekening houden met de prijs waarvoor de Xbox Series over de toonbank gaat en met het feit dat de onderdelen die nodig zijn voor de productie van de PS5 schaars en dus duurder zijn. Het zou een prijs voor de PS5 van ergens tussen de 470 en 505 euro rechtvaardigen.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat dit de prijs zou zijn voor de uitvoering met diskdrive, voor het gebruik van een Blu ray speler dus. Het andere volledig digitale model zou rond de 400 euro moeten kosten. Bij deze uitvoering krijg je de games niet fysiek meer in handen, maar download je de games rechtstreeks op de spelcomputer. Het blijven echter bedragen die natuurlijk plausibel klinken, maar die slechts uit de lucht gegrepen zijn.

Niets meer en niets minder.

PlayStation 5 prijs

Schaarste maakt onderdelen behoorlijk duurder

De hogere prijs die Sony zou rekenen voor de nieuwe generatie PlayStations zou te maken kunnen hebben met de schaarste aan materialen die onmisbaar zijn voor de PS5. De PlayStation 5 prijs zou daardoor al behoorlijk hoger komen te liggen.

Dat de onderdelen minder gemakkelijk beschikbaar zijn zou eventueel weer iets te maken hebben met de corona crisis, een crisis die volgens Sony verder geen invloed zou hebben op het productieproces.

Ook op de releasedatum zou de crisis geen invloed hebben gehad.

PS5

In Amerika zou sprake zijn van een prijs van 470 dollar

Wat wel een duidelijk signaal is, is de Amerikaanse prijs. Er zijn partijen die claimen zeker te weten dat de duurste uitvoering van de PS5 470 dollar gaat kosten. Omdat Sony nooit rekening houdt met welke wisselkoers dan ook, zou de prijs in ons land dus ook rond de 470 euro moeten liggen.

Vanwege de schaarste zou je dan uitkomen op een bedrag van 499, zo menen veel liefhebbers van de PlayStation zonder dit verder te kunnen onderbouwen overigens. Overigens kijken de meeste volgers van het nieuws over de PlayStation 5 prijs niet op van een verhoging van de aankoopprijs. Eerder meenden zogenaamde kenners namelijk dat de prijs nog veel hoger op zou lopen. Dit werd dan wel weer door Sony bestreden.

De gebruikte marges wat betreft de prijzen kloppen nu dus wel enigszins.

Er wordt ook rekening gehouden met de Xbox Series

Wat ook mee kan spelen bij de totstandkoming van de PlayStation 5 prijs is de prijs die Microsoft gaat vragen voor de Xbox Series, die ook dit jaar op de markt zal komen. Microsoft lijkt bezig aan een inhaalslag wat betreft prestaties en zou nu ook willen stunten met de prijs.

Doet het dat, dan wil Sony de prijzen ook naar beneden bijstellen en er zijn zelfs mensen binnen Sony die stellen dat de PS5 prijs altijd onder die van een Xbox moet liggen. Ook al zou dit betekenen dat de Xbox met verlies verkocht zou moeten worden.

PS5 vs Xbox Series X

Sony laat toch wel verrassend minder PlayStations maken

Sony heeft kennelijk minder vertrouwen in de PS5, omdat het er bewust voor kiest minder PS5’s te laten maken voor de periode tot maart 2021. De verwachting is dat Sony er voor deze periode tussen de 5 en 6 miljoen laat maken.

Ter vergelijking; de PS5 ging in een periode van zes maanden tijd liefst 7,5 miljoen keer over de toonbank. Gedurende het eerste jaar werden er 14,4 miljoen van de PS4 verkocht overigens.

Dat in eerste instantie gerekend wordt tot maart van volgend jaar heeft te maken met het feit dat het boekjaar van Sony tot en met die maand loopt.

De All Digital uitvoering is de goedkoopste van de twee

Dan zijn er ook nog partijen die menen iets over de PlayStation 5 prijs kunnen zeggen, omdat er sprake is van een samenwerking met Sony bij de totstandkoming van de PS5. Deze bronnen beweren dat de PS5 prijs verkocht gaat worden voor een bedrag van tussen de 460 en 500 euro. Dat in de wetenschap dat in 2013 toen de PS4 gelanceerd werd sprake was van een PS4 prijs van 400 euro.

Conclusie
Wat we weten is dat er twee uitvoeringen van de PS5 beschikbaar komen. De goedkoopste van die twee is de All Digital versie, een versie waarbij je de games rechtstreeks op de spelcomputer downloadt. De andere versie is de PlayStation die nog wel over een diskdrive beschikt voor het afspelen van Blu ray.

Alle bronnen nog eens tot ons nemen, concluderen we dat de algemene verwachting is dat de goedkoopste versie van de PS5 uitkomt op een prijs van 400 euro en dat die met diskdrive honderd euro duurder uit zal vallen. Een budgetoptie van de PS5 komt er niet overigens.

Sony hoeft zich over de prijsverhoging geen zorgen te maken

Heel erg druk hoeft Sony zich niet te maken over de prijsverhoging die ongetwijfeld gestalte gaat krijgen. Alles wordt duurder en bovendien is de PS5 in bijna niets nog te vergelijken met de PS4. De PS5 prijs is reëel als je kijkt naar wat je straks geleverd krijgt.

Alleen al van de buitenkant zijn de wijzigingen nadrukkelijk zichtbaar, de oude, zwarte bak zoals de PS dat lang was, is niet meer Er is nu eens wel aandacht besteed aan het design. De kleuren wit en zwart voeren de boventoon, terwijl er daarnaast blauwe accenten toegevoegd zijn. Bovendien is de PS5 er nu in zowel een staande als een liggende uitvoering.

Wat je vervolgens krijgt voor de PlayStation 5 prijs is ongekend. Bijna alle facetten van de PS4 zijn verbeterd. Met de PS5 neemt Sony nadrukkelijk een voorschot op de toekomst en niet voor niets wordt de PS5 de nieuwe standaard genoemd als het gaat om gaming.

Dat belooft dus wat en daar heeft de consument van een hogere PlayStation 5 prijs voor over.

Overzicht

Overweeg te kiezen voor PS5 bundels

Nog even over de PS5 prijs. Het is verstandig om eens serieus te kijken naar de prijs die gevraagd gaat worden voor PS5 bundels. Dan krijg je niet alleen de PlayStation, maar ook enkele games en een extra controller geleverd. Omgerekend is het kopen van een bundel goedkoper. Goed dus er eens serieus naar te kijken.

De PS5 heeft gewoon ontzettend veel extra’s te bieden

De PlayStation 5 heeft heel erg veel meer te bieden op vrijwel ieder gebied. Wat betreft geluid en beeld en opties. De wijzigingen gaan ver. Neem de controller, die nu luistert naar de naam DualSense. De te felle verlichting is vervangen door led verlichting rondom het touchpad en zelfs de batterij is verbeterd zonder dat daarbij het gewicht van de controller omhoog is gegaan.

Het lijkt erop dat Sony bij de totstandkoming van de PS5 nadrukkelijk het oor te luister heeft gelegd bij de gebruikers. Zo is het straks wel mogelijk om PS4 games te spelen op je nieuwe PS5. Ook het spelen van games tegen mensen die de beschikking hebben over een PS4 is mogelijk.

Deze service zou wel eens verder kunnen gaan, want het is gezien recente uitlatingen vanaf de Sony burelen best mogelijk dat ook de PS2 en PS3 games op de PS5 gespeeld kunnen worden. Het zou uniek zijn.

Sterk verbeterd geluid en beeld

Wat ook al uniek is en de PlayStation 5 prijs rechtvaardigt, is de sterk verbeterde kwaliteit van zowel het beeld als het geluid. Aan geluid is altijd al veel tijd en energie besteed, audio bleef wat achter.

Belangrijkste toevoeging wat betreft het beeld is dat gebruik gemaakt is van Ray tracing.

De lichtinval is geweldig en deze techniek wordt niet voor niets ook toegepast in Hollywood, en dan alleen bij de betere speelfilms. Audio speelde heel lang slechts een bescheiden bijrolletje binnen de wereld van games. Er was vaak sprake van dezelfde geluiden die zich steeds herhalen.

Voor detail was geen plaats. Nu is dat echter wel het geval, en hoor je de regendruppels apart van elkaar vallen. Mooiste voorbeeld van de audio speelt, is dat je straks precies hoort waarvandaan het gevaar komt. Op de PS5 komt de audio letterlijk van alle kanten. Het maakt het spel nog meer meeslepend. En dat is precies ook wat de producenten voor ogen hadden.

Een gigantisch verschil in snelheid is merkbaar

Aan de PS5 zijn adaptive triggers toegevoegd. Dat betekent dat je extra weerstand voelt, weerstand die overeenkomt met de weerstanden waarmee je te maken krijg in het spel dat je speelt. Ander bijzonder element dat is doorgevoerd is dat je je meer bewust bent van de ondergrond waarop je speelt. Logisch, zand is namelijk iets anders dan beton. Je voelt het altijd als je op de PlayStation 5 speelt.

Wat echter helemaal opzienbarend is, is het verschil in snelheid tussen de PS4 en de PS5. Het rechtvaardigt ook al de PlayStation 5 prijs. Bewezen is ondertussen dat de PS5 zeker negentien keer sneller laadt dan dat de PS4 dat kan. Heb je een PS4 game die acht tellen doet voor een spel geladen is – en dat is een prima laadtijd- dan kan de PS5 dit in nog geen seconde.

Daarmee levert de PS5 ongekende snelheden, hoewel de prestaties op zich van de concurrent, de Xbox Series, beter lijken. Het verschil? Dat is 3,5 GHz tegenover 3,8 Ghz. Het verschil in vermogen lost Sony, zo liet het weten, op een ingenieuze manier op. Dit zou het werken met hoge temperaturen kunnen zijn.

Voor de PlayStation 5 prijs krijg je een PlayStation van de next generation. Het luidt een nieuw tijdperk in, dat moge duidelijk zijn. Voor de productie van de PlayStation 5 is een derde generatie Ryzan-serie AMD chip gebruikt. Het beschikt over 8 cores van de nieuwe Zen 2 microarchitectuur.

Verder is opvallend aan de PlayStation 5 dat:

 • Er sprake is van haptische feedback. Meer dan ooit tevoren voel je vibraties die geheel en al in de context van de game passen.
 • In de eerste plaats lijkt de nieuwe DualSense controller sterk op de DualTracker 4. Wel zijn de triggers nu breder en is dus sprake van andere verlichting, verlichting die vooral minder snel irriteert. Overigens gaat het sterke gerucht dat je met de controller voor de PS5 ook prima kunt spelen op de PS4.
 • De console van de PS5 draait games in 8K resolutie. Bovendien beschikken de consoles over USB-C aansluitingen.
 • De snelheid van het spel is vooral te danken aan de speciale SSD kaart die is toegevoegd. Het gaat dan niet om een standaard uitvoering. Deze kaart maakt het eveneens mogelijk om veel efficiënter om te gaan met data waardoor er ruimte op de schijf blijft die toegepast kan worden voor andere zaken.
 • Het heeft er alle schijn van dat Sony met de PS5 volgens het uitgangspunt van machine learning gaat werken in de consoles. Een algoritme moet de speelstijl en het niveau van een speer bepalen en verwerken, waardoor de informatie steeds aangepast kan worden op de betreffende speler. Daarbij zou de nadruk toch vooral liggen op de interface component.

Sony lijkt een meesterwerkje af te leveren

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Sony lijkt met de PS5 een meesterwerkje afgeleverd te hebben, een product ook waaraan je toch zeker zes jaar spelplezier gaat beleven. Het is ook een rechtvaardiging voor de PlayStation 5 prijs. Die lijkt inderdaad wat hoger te liggen dan je van een PS gewend was, nooit eerder echter was de PlayStation zo uitgebreid en zo geavanceerd. En dag mag best wat extra geld kosten.

De lijst van nu is al snel weer verouderd

Prijzen van games

Voorlopig ontbreekt echter informatie over de gehanteerde prijzen zoals ook de releasedatum een geheim blijft. Straks echter zal blijken dat dit het wachten zeker waard is geweest. Als laatste het voor de spelers wellicht meest belangrijke element; welke games kun je straks spelen op je nieuwe PS5? Vooropgesteld, dit zijn in elk geval alle PS4 games, die meteen al bij de introductie van de nieuwe PS5 hun werk kunnen doen. Ondertussen sijpelen de namen door van games die straks te spelen zijn op PlayStation. Tot nu toe weten we zeker dat onderstaande games te spelen zullen zijn op de PlayStation 5.

 • GTA 5, vanaf 2021
 • Spider Man 2
 • Gran Turismo
 • Racket & Clank: Rift Apart
 • Project Athia (zelfs exclusief voor PS5)
 • Stray (2021)
 • Returnal (exclusief voor PS5)
 • Sackboy: A Big Adventure
 • Destruction All Stars
 • Oddworld Soulstorm
 • Ghostwire: Tokyo, Godfall
 • Solar Ash (2021)
 • Hitman 3 (January 2021)
 • Astro’s Playroom
 • Little Devil Inside
 • 2K21 (fall 2021)
 • Bugsnax
 • Demon’s Souls
 • Deathloop
 • Resident Evil: Village (2021)
 • Pragmata (2022)
 • Horizon Forbidden West.

We beseffen uiteraard wel dat deze lijst, nu waarschijnlijk alweer verouderd is. Check zelf regelmatig online of er alweer nieuwe games zijn toegevoegd. Het is zeker gezien het kleinere aantal PlayStations dat gemaakt wordt bovendien verstandig een preorder te plaatsen, je moet er toch net aan denken dat de nieuwe PS5 straks op wellicht 20 november aan je neus voorbij gaat.

En zo gaat het snel met de PlayStation, ondertussen dus toe aan de vijfde generatie. De eerst kwam in 1995 op de markt. De eerste spelcomputer van Sony had er precies 9 jaar en zes maanden voor nodig om precies 100 miljoen te verkopen. De PS is eigenlijk het gevolg van een mislukte samenwerking van Sony met Nintendo overigens.

Inhoudsopgave

Sluit je aan bij de 11.995 PlayStation 5-liefhebbers.

Blijf op de hoogte van het
laatste playstation nieuws

Blijf altijd up-to-date

Lees hier de nieuwste artikelen

Playstation geschiedenis

De eerste PlayStation verscheen in 1995. Vandaag de dag, 20 jaar later, is de PlayStation […]

Sluit je aan bij onze grote community van 55.000 volgers op facebook en 2.251 volgers op X.

Disclaimer

Op deze website wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Hiermee ontvangen we commissie als jij een aankoop via een link op onze website doet. Als consument merk jij hier niets van: je betaalt gewoon de prijs die je normaal ook zou betalen.

Onderdeel van:
Bureau Bijma